Vi kan alle lave fejl. Jeg mener faktisk at det at fejle er en vigtig del af livet. Men det er så forfærdeligt opslidende, når man i livet møder mennesker som selv føler at de ikke laver fejl.
Vi laver alle fejl engang imellem, og det er vildt stærkt og sejt at kunne undskylde for vores fejl. Men er du måske en af dem, der nogle gange undskylder lidt for meget? Og måske endda for ting, du egentlig ikke burde undskylde for?

Der er ingen som fortjener at skulle være så ydmygende, og derfor synes jeg, at vi skal lave en aftale om, at fra nu af stopper vi alle med at undskylde for ting, vi faktisk ikke behøver undskylde for. Det er udmattende og ofte giver det en følelse af, at vi ikke er gode nok. Og hey, vi er i den grad gode nok, og endda mere til!

Jeg har sammensat en lille liste for emner som jeg engang selv sagde undskyld for, men som der var ingen grund for at jeg gjorde.

1. At sige nej til ting, du ikke har lyst til. Både aftaler, arrangementer og alt derimellem er ikke livsnødvendigt, og det er altid okay at blive hjemme fra ting, der giver dig ondt i maven eller mindre energi – eller fra ting, du simpelthen bare ikke kan overskue. Og husk, du behøver ikke begrunde hvorfor du vælger at takke nej tak til et arrangement.

2. At sætte grænser. Det er altid okay at sige “nej tak”, det har jeg ikke lyst til og “det går udover mine grænser”. Du er ikke sat i verden for at please andre! Og tro mig, ofte får du mere respekt i andres øjne når du tør at sige fra.

3. At vise følelser. Det er vildt vigtigt at acceptere, at du har følelser, og at du er okay, præcis som du er – altid. Uanset hvad du føler. Hvis du bliver skuffet eller ked af det. Så skal du ikke lade som om at alt er ok. Du skal altid være tro imod dig selv. Det kommer vi bare længst med i livet.

4. At spise og drikke det, du har lyst til. Der er ingen som skal bestemme, om du spiser vegansk eller ikke drikker alkohol. Nix! Den tid er ovre, og du skal aldrig nogensinde undskylde for at spise og drikke det du føler for. Eller det modsatte,… hvis du gerne vil tabe dig, så er det også ok, at du ikke spiser den hjemmebagte kage som din mor eller veninde lige har bagt.

5. Du behøver ikke at tjekke din mobil 24/7 Når vi tænker over det, er det jo faktisk helt vildt, at vores telefon får os til at føle, vi skal være tilgængelige hele tiden. Det er ikke sandheden, og der er ingen, der ikke kan vente på svar på en SMS. Endvidere mener jeg også at det er ok hvis man lader sin mobil blive i tasken hvis man er på restaurant. På den måde viser man sin fulde opmærksomhed til de mennesker man er ude og hygge sig med.

6. At skifte mening. Vi kan alle blive klogere, og derfor er der aldrig noget skamfuldt i at skifte mening – derfor behøver vi på ingen tænkelig måde at undskylde for det. Jeg har selv prøvet at sige Ja til et arrangement som jeg virkelig gerne ville deltage i, men da datoen kom nærmere, kunne jeg mærke at jeg ikke var parat til at møde en person som havde gjort mig ondt, og derfor måtte jeg desværre melde afbud til andres store skuffelse incl min egen ærgrelse.

7. At have travlt. Nogle gange ville vi alle ønske, at der var mere end 24 timer i døgnet – dog behøves du aldrig undskylde for at have perioder, hvor det er svært at få alle ender til at mødes og derfor kan du ikke kan være så social som du gerne vil være.

8. Ikke at leve op til andres forventninger. Vi lever alle vores liv på vores egen unikke måde, og måske er det ikke altid, at alle er enige i den måde, vi vælger at leve vores liv på. Måske har de andre forventninger til os, men det er altså deres problem og ikke vores. Vi lever vores liv på den måde, der giver mening for os, og det skal vi aldrig undskylde for. Samtidigt skal vi alle huske, at vi er “kun” mennesker og vores udgangspunkt er at vi faktisk gør vores bedste.

9. At have brug for at være alene. Alle mennesker har brug for et frirum, og det betyder ikke, at vi ikke elsker vores familie, veninder eller kæreste. Det er helt ok at du vælger at gå en tur alene eller at du foretrækker at se en film alene uden at det betyder at du er sur eller har hemmeligheder for din familie.

10. Bliv på din banehalvdel.
Det gælder både, når kæresten kommer til at drikke sig lidt for fuld til familiefesten, vores veninde svarer kassemedarbejderen hårdt igen, eller vores kollega kommer for sent til et møde. Vi kan ikke kontrollere andre menneskers liv, og det er derfor heller ikke vores job at undskylde for dem.

11. At elske dig selv.
Vi har alle fortjent at elske os selv, og vi skal aldrig nogensinde undskylde for at prioritere os selv højest. Det er så sandt, at vi skal kunne elske os selv før at vi kan elske andre. Det betyder ikke at vi er egoistiske, men det betyder at vi står op for os selv. Hvilket er så utroligt vigtigt.

Som med alt i livet er det ikke kun sort/hvidt og derfor ved jeg også godt at man ikke kan følge samtlige ovenstående punkter slavisk. Men hvis blot de sætter nogle tanker i gang hos dig, og du vælger at følge nogle af punkterne, så det passer til den person som du gerne selv vil være. Så er du allerede godt på vej til en skøn og mere balancerende hverdag.