Sommerferien er er ved at være slut for os alle sammen, og de fleste er ved at vende retur til dagligdagen og travlheden som følger med. Vi har sikkert alle sammen være inde og snuse til lidt (eller meget stress) i vores liv på et eller andet tidspunkt.

Jeg bliver dagligt stadigvæk forbavsede over hvor mange negative myter der er omkring stress. Men lad mig lige prøve at punkterer nogle af dem her.

Stress skal da bare løbes væk !

Nej, stress kan ikke løbes væk og forsvinder ikke, om du så træner nok så meget i et motionscenter. (Tværtimod) Inden stress rammer dig, kan motion forebygge stress og gøre dig mere robust og modstandsdygtig. For motion styrker kroppens resistens over for stress. Men når stressen har ramt, er det kun ro, der virker.  En anden vigtig ting at vide om stress og motion er: At det er ikke sundt at presse din krop med en hård træning, da din krop jo allerede er pressede i forvejen pga et meget højt kortisol tal.

Hvis du har brug for at bevæge dig, vil en gå tur i skoven eller en blid form for yoga være den bedste motion.

Du har sikkert bare travlt i tiden.

Det er ikke sandt, at stress ”bare” handler om at have travlt. Du kan sagtens have travlt uden at blive syg af det, måske mærker du tværtimod energi i kroppen og bliver næsten helt opstemt af at sige tjek til en masse opgaver, du får løst i en ruf. Hvis du derimod er stresset, kan du vågne med hovedpine, have kvalme, ondt i maven, have kort lunte, ryste på hænderne, have hukommelsesproblemer og sove dårligt. Sådan reagerer kroppen jo ikke ved almindelig travlhed.

Du skal bare gå ned i tid på jobbet.

Nej, stress drejer sig ikke om at have for mange arbejdstimer. Der findes masser af mennesker, der arbejder mange timer om ugen uden at blive stressede, mens andre arbejder få timer om ugen og alligevel bliver stressede. Årsager til stress på arbejdspladsen er langt mere komplekse end antallet af timer, vi arbejder. Årsagerne skal findes i konflikter, ressourcemangel, manglende indflydelse, manglende kompetencer, uforudsigelighed, afbrydelser, evt dårlig ledelse stil og mange andre ting.

Du har stress pga dit familieliv.

Nej, det passer ikke, at det som regel er derhjemme, den er gal, når folk har stress. 90 procent af de stresssygemeldte angiver jobrelaterede faktorer som årsag til, at de er gået ned med stress. I virkeligheden prøver de stressramte at strække energi fra privatlivet ind i arbejdslivet og ikke omvendt.

Kun perfektionister som får stress.

Nej, det er ikke noget i ens personlighed, der giver stress, og man går ikke ned med stress, hverken fordi man er meget perfektionist, eller fordi man har lavt selvværd. På samme måde som en musearm skyldes overbelastning, skyldes stress overbelastning, ikke en brist i psyken. Og kuren er at stoppe belastningen. Dvs. kuren er ro – ikke personlig udvikling.

Det er din egen skyld du er stressede.

Det passer ikke, at folk får stress, fordi de ikke planlægger godt nok. Forklaringer om, at stress er den stressramtes egen skyld, blokerer for løsning af problemerne. Stress er individuelt, men skal løses i fællesskab.

Derimod skal der laves ændringer i organisationen, hvis stress ikke skal opstå igen. Hvis man ser sig blind på, at stress nok er personens egen skyld, ender det oftest med, at såvel personen som arbejdspladsen igen bliver ramt af stress.

Du kan ikke klare så meget efter stress.

Det passer ikke, at hvis man en gang har været langtidssygemeldt med stress, kommer man aldrig helt på toppen igen. I virkeligheden heler mange stressramte efter en langtidssygemelding med stress, fordi de endelig får ro og balance i sindet. Måske føler personen, der er kommet tilbage efter en stresssygemelding, at han ikke kan klare så meget, som han plejer. Men sagen er, at det kunne han heller ikke tidligere. Han overtrak bare på energikontoen. Nu er balancen genoprettet, og hvis man har lært at mærke sin krop og signaler som hovedpine, søvnløshed, rysten på hænderne eller kvalme, vil man handle derefter, så man ikke er stækket, men styrket efter et stresskollaps.

Rigtig god arbejdsuge til dig,og husk at stille skarp på det som din krop sikkert i meget langt tid har prøvet at fortælle dig❤️