Når vi bliver udsat for stress, udløses en kædereaktion af dårlige signaler i vores hjerne. Når vores krop er under stress i længere tid så produceres der for meget kortisol i vores system. På langt sigt er for høje doser af kortisol skadeligt, både for din krop og psyke. Simpelthen fordi vi er ikke skabt til at være under konstant press i længere tid af gangen, og det sætter vores system på overarbejde. Det kan lidt sammenlignes med løveungen på savannen som er på vagt i døgndrift for at overleve, men også dig som er bange for at dumpe din eksamen eller ikke kan nå at fremlægge en ordentlig præsentation på jobbet. Vi udsætter simpelthen vores krop for en for lang stress periode og derfor siger kroppen på et tidspunkt stop.

Forhøjet kortisol skader resten af din krop/ helbred.

  • Dårligt immunforsvar
  • Øget risiko for infektioner
  • Øget appetit, senere overvægt og måske endda sukkersyge
  • Risiko for forhøjet blodtryk
  • Øger risiko for hjertestop

Langvarig stress kan give symptomer som utålmodighed, træthed, sorg, vrede, fedme, frustration, depression, forhøjet blodtryk, søvnløshed, angst, irritabilitet, lavt selvværd,,hyperaktivitet eller det modsatte, hovedpine, hukommelsestab, rygsmerter, mavesmerter, usocial, tristhed og fordøjelsesproblemer.

For at undgå den farlige stress er det vigtigt for dig at lære, hvad der udløser din stress, og enten fjerne problemet eller lære at håndtere stress, så det ikke påvirker dig og dit liv negativt. Men stress kan også komme snigende, og først flere måneder senere indser du at din krop forgæves har prøvet at fortælle dig at der var noget galt.

De første symptomer på stress er oftes fysiske, og vi tror i øjeblikket ofte at det ikke er stress men måske blot lidt travlhed eller at vi har sovet dårligt og derfor ikke tænker klart, senere i processen bliver det mere psykiske. Du bliver mere vred eller du bliver let meget ked af det, og du har svært ved at huske.

Alle personligheder kan få stress.

Ofte hører jeg fra mine klienter at de tror de er svage fordi de har fået stress, eller de tror de har en svag personlighed. Det har intet med det at gøre, alle kan få stress!

Jeg mener ofte at ens familieliv/hverdag spiller en stor rolle i om man får stress, men også hvor hurtig man kommer igennem sin stress. Men det bliver i et andet blog indlæg at jeg skriver og det.