Stress kommer desværre ofte snigende🤯. Vi lever i en kultur som hylder at vi har travlt samt at vi skal præsterer. Og derfor er det ofte svært at sige stop imens legen er god. Rigtig mange stressramte bebrejder sig selv, at de ikke sagde stop tidligerer. Men det er lettere sagt end gjort.
Ordet stress kan dog dække over mange forskellige ting. Lige fra kroppens – og dermed sindet – reaktion på overbelastning til livskriser, sorg, konflikter på arbejdspladsen, følelsesmæssige problemer eller almindelig travlhed.
Derfor er der heller ikke noget entydigt svar på, om man overhovedet skal sygemeldes og evt hvor længe, når man rammes af stress.
Her er 4 råd til, hvad du selv kan gøre:
1) Find din mentale ro🙏🏻
Ved stress har man ofte problemer med at koncentrere sig og holde opmærksomheden. Det er vigtigt, at du lærer dig selv at fokusere.
Ro i sindet giver ro i kroppen. Det kan du for eksempel gøre ved hjælp af meditation, bevægelse, praktiske aktiviteter eller kreative sysler. I det hele taget kan det hjælpe meget at gøre én ting ad gangen og øve dig i at fokusere på det, du er i gang med.
Det kan være fristende at se tv-serier dagen lang for på den måde at koble mentalt af. Men lad være med det, da for megen skærmaktivitet ikke giver nervesystemet den nødvendige hvile som du har brug for.
2) Kontakt med kroppen er vigtig🫶
Stress kommer til udtryk i kroppen. Det kan hjælpe dig at lave bevægelser, der afspænder og styrker din krop. Vælg en bevægelsesform som du nyder, og som du kan mærke giver dig energi og hvile. Det kan for eksempel være gåture, svømning eller yoga afhængig af din nuværende fysiske form. Efterhånden som din krop bliver mere afspændt, kan du øge intensiteten, så du også begynder at opbygge en god fysisk grundform. Men lyt til kroppen, så du ikke overbelaster den. Husk at start op langsomt, så du ikke stresser din krop yderligere.
3) Brug naturen🌳
Naturen er en fremragende kur mod stress. Når du opholder dig i naturen, afspændes dit nervesystem, din opmærksomhed aflastes, og frisk luft og stilhed regenererer krop og sind. Nogle studier peger på, at bevægelse i naturen har en bedre effekt end indendørs motion. Blandt andet fordi man nyder det mere, det føles nemmere, og man derfor er mere tilbøjelig til at gentage aktiviteten. Så husk fokus på en rigtig god vejrtræning imens du nyder det smukke forårsvejr.
4) Klare aftaler med din arbejdsplads er vigtigt📈
Hvis det desværre ender med en sygemelding, så er det vigtigt med klare aftaler om jeres fælles dialog.
Alt efter hvilket forhold du har til din chef kan kontakten med arbejdspladsen være en stressfaktor. Sørg for at have klare aftaler med din arbejdsplads om hvordan, og hvor ofte I skal tale sammen.